https://greeksoftheorient.wordpress.com/2018/05/10/οι-ιστορικοί-χάρτες-που-έχετε-δει-είνα/
=======================
Οι Ρωμιοί της Ανατολής — Greeks of the Orient
Ρωμιοσύνη, Ρωμανία, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Επειδή ήμουν ο καλύτερος μαθητής σε όλες τις τάξεις του (εξατάξιου) Γυμνάσιου, συχνά έκανα επιπλέον εργασίες και παρουσιάσεις, και πολλές φορές ετοίμαζα ανάγλυφους χάρτες / πίνακες πάνω σε κόντρα πλακέ (συνήθως 60Χ40 εκ.) με πολλών χρωμάτων πλαστελίνη και καρφίτσες με χαρτάκια που έφεραν ονόματα βουνών, ποταμών, λιμνών, θαλασσών, χωρών και πόλεων. Συχνά τους εξέθεταν στο γραφείο των καθηγητών. Και τα σύνορα μου εντυπώνονταν πολύ καλά στο μυαλό.
Έτσι χώρες όπως η Πορτογαλία που συνόρευαν με μόνο μία άλλη χώρα με άφηναν αδιάφορο, ενώ χώρες που περιτριγυρίζονταν από πολλές άλλες ήταν η προτίμησή μου — όπως η Αυστρία, το Ιράν, το Μάλι, κι η Βολιβία.
Ήταν ένας λόγος ‘παραπάνω’ να μου αρέσει η Σοβιετική Ένωση — κάτι που έκανε τους καθηγητές μου επί επταετίας να με κυττάνε πολύ άγρια.
Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν, Κίνα, Μογγολία, και Βόρεια Κορέα είχαν τότε σύνορα με την ΕΣΣΔ.
Αντίθετα, η Αμερική ήταν πολύ ‘κατώτερη’, εφόσον συνόρευε με μόνον το Μεξικό και τον Καναδά!
Όταν τελείωσα το Γυμνάσιο, κι άρχισα να εργάζομαι, αποφάσισα να γνωρίσω από κοντά τις χώρες που είχα μάθει στα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Ιστορίας, κι αντί να φτειάχνω γεωγραφικούς πίνακες από πλαστελίνη, άρχισα να περπατάω στη γη εκείνων των χωρών στις κατ’ έτος διακοπές μου.
Επακόλουθο ήταν να δω και πολλούς τοπικούς χάρτες ανά χώρα.
Η μεγάλη έκπληξη δεν ήρθε αμέσως. Η πρώτη χώρα που ταξίδεψα στο εξωτερικό ήταν φυσικά η Ιταλία. Φθάνοντας με το Εγνατία στο Βρινδήσιον (Μπρίντεζι), νόμιζα ότι περνώ την Πύλη του Σύμπαντος!
Κι οι πρώτοι χάρτες που είδα ήταν πολύ γνωστοί — αυτοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας — και πανομοιότυποι των σχολικών στην Ελλάδα.
Α. Ψεύτικοι Χάρτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Έβλεπες λοιπόν το περισσότερο τμήμα της Ευρώπης: ‘κοβόταν’ το περισσότερο τμήμα της σκανδιναυϊκής χερσσονήσου, μεγάλο τμήμα της Ρωσσίας και φυσικά η Ισλανδία. Επίσης ‘κοβόταν’ η Αφρική στη Σαχάρα, περίπου στο επίπεδο των σημερινών αιγυπτοσουδανικών συνόρων.
Κι ενώ στα αριστερά (δυτικά) έβλεπες τον Ατλαντικό και στην πάνω αριστερά γωνία (βορειοδυτικά) διέκρινες την ρωμαϊκή Βρεταννία να χωρίζεται από τους ‘Πίκτυες’ που ζούσαν ελεύθεροι στον χώρο της σημερινής Σκωτίας, στα δεξιά (ανατολικά) έπεφτε πάντοτε το ίδιο όριο στους χάρτες.
Λίγο πέρα από τα ανατολικά σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Βόρεια Μεσοποταμία, την Αρμενία και τον Καύκασο ήταν το τέλος του χάρτη κι η τελευταία λέξη που διέκρινες ήταν ‘Ιράν’. Όπως ήταν οι σχολικοί χάρτες ήταν και κείνοι που είδα στην Ιταλία!
Ψεύτικος Χάρτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Από την Ιστορία είχαμε μάθει ότι οι Αχαιμενιδείς είχαν καταλάβει την Αίγυπτο, τη Συροπαλαιστίνη, την έκταση της σημερινής Τουρκίας, και σχεδόν όλα τα νότια Βαλκάνια μέχρι τις Θερμοπύλες, το Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, αλλά εκείνοι οι χάρτες δεν έδειχναν ποτέ όλη την έκταση της αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας του Ιράν.
Και παραδόξως οι σχολικοί χάρτες του εφήμερου και περιστασιακού κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ανέφεραν ποτέ το όνομα του κράτους του (!) που δεν ήταν φυσικά Μακεδονία ή Ελλάδα αλλά Ιράν!
Αλλά βέβαια σημείωναν το όνομα της πρωτεύουσας του Αλεξάνδρου: Βαβυλών — όχι Πέλλα, κι όχι σκουπίδια όπως Θήβα, Αθήνα ή Σπάρτη.
Επίσης παραδόξως, οι σχολικοί χάρτες του σελευκιδικού και του πτολεμαϊκού κράτους ουδέποτε ανέφεραν τα ονόματά τους που ήταν αντίστοιχα Συρία και Αίγυπτος!
Από την Ιστορία είχαμε μάθει ότι το Ιράν ήταν ο μόνος πραγματικός αντίπαλος της Ρώμης, εφόσον και ο Κράσσος είχε χάσει στις Κάρρες, στο Χαρράν, κοντά στη σημερινή τουρκική πόλη Ούρφα στη Βόρεια Μεσοποταμία, κι ο Βαλεριανός είχε συρθεί το 260 μ.Χ. αιχμάλωτος στο Ιστάχρ, πρωτεύουσα της σασανιδικής αυτοκρατορίας, όπου είχε αναπαρασταθεί γονατιστός προ του έφιππου Σαπούρ Α’ (στο Ναξ-ε Ρουστάμ).
Σαπούρ Α’ έφιππος και Βαλεριανός γονατιστός — Νακς-ε Ρουστάμ (Naqsh-e Rustam — 5 χμ δυτικά της Περσέπολης)
Ψεύτικος Χάρτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας — ούτε καν όλη η Αίγυπτος δεν φαίνεται!!
Αλλά ούτε στο σχολείο στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία είχα βρει κάποιο χάρτη που να παρουσιάζει όλη την έκταση που καταλάμβαναν οι δυο αυτοκρατορίες — έτσι ώστε να μπορεί κανείς να συγκρίνει.
Έτσι, δεν ξέραμε ποτέ ότι, όταν οι στρατοί του Ιουστινιανού Α’ και του Χοσρόη Α’ συγκρούονταν, παρά την Ρεκονκίστα που είχε επιτελέσει στη Δυτική Μεσόγειο ο μεγαλύτερος Χριστιανός αυτοκράτορας της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας, ο Ιρανός αυτοκράτορας έλεγχε περισσότερες εκτάσεις από τον Ρωμαίο ομόλογό του, καθώς το Ιράν εκτεινόταν από την Μεσοποταμία μέχρι το Θιβέτ, από τον Καύκασο στην Βόρεια Ινδία, κι από την Κεντρική Ασία στην Υεμένη.
Βέβαια η Ιταλία δεν είναι μια τιποτένια αποικία των Γάλλων, των Άγγλων και των Αμερικανών με ψευτο-πανεπιστήμια όπως η Ελλάδα, κι ως εκ τούτου έχει πραγματικά πανεπιστήμια με πολλούς τομείς σπουδών κι έρευνας, όπου φοιτητές σπουδάζουν ανάμεσα σε άλλα όλες τις ανατολιστικές επιστήμες, ασσυριολογία, αιγυπτιολογία, ιρανολογία, κοκ.
Αλλά στο ευρύ κοινό δεν φτάνουν και πολλά πράγματα κι έτσι δεν βρίσκει κανείς σε βιβλιοπωλεία χάρτες που να προσφέρουν τις αληθινές διαστάσεις των ιστορικών αυτοκρατοριών — δηλαδή μέσα σε ευρύτερα πλαίσια και με δυνατότητα συγκρίσεων.
Ψεύτικος Χάρτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μετά από πολλά χρόνια και περισσότερα ταξίδια, έφτασα για μια πρώτη φορά στο Ιράν, αφού ο περσοϊρακινός πόλεμος είχε λήξει. Εκεί ξαφνικά μπροστά σε ένα χάρτη της σασανιδικής αυτοκρατορίας ηλεκτρίσθηκα! Ο λόγος ήταν σαφής: το Ιράν του Χοσρόη Α’ ήταν εμφανώς μεγαλύτερο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού Α’.
Κι αργότερα, λίγο πριν από την επέκταση του Ισλάμ εκτός της Αραβίας, το κράτος του Χοσρόη Β’ ήταν μεγαλύτερο από εκείνο του Ηράκλειου, όπως καλά έδειχνε άλλος χάρτης.
Βλέποντας περισσότερους χάρτες, πρόσεξα ιστορικές αλήθειες που δεν γίνονται κατανοητές εύκολα, και δεν τις αντιλαμβάνεται κανείς ποτέ, αν δεν έχει αρκετή εμπειρία μπροστά σε χάρτες.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μόνο στη μεγαλύτερη επέκτασή της (επί Τραϊανού) είχε πραγματικά μεγαλύτερη έκταση από το Ιράν.
Ουσιαστικά, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια αυτοκρατορία γύρω από μια ‘λίμνη’: τη Μεσόγειο. Αυτό περιγράφουν οι ελάχιστα κατανοητές στη σωστή τους διάσταση λέξεις Mare Nostrum. Ως εκ τούτου, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ήταν ποτέ — και ποτέ δεν αποπειράθηκε να γίνει — μια ‘ευρωπαϊκή αυτοκρατορία’. Αυτό κάνει αυτόματα όλες τις νεώτερες απομιμήσεις κίβδηλες.
Αν στους χρόνους της ακμής της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταλάμβανε κι ένωνε υπό την εξουσία της το υπόλοιπο της Γερμανίας, τη Πολωνία, την σκανδιναυϊκή χερσόνησο, την Ουκρανία και τα δυτικά άκρα της ευρωπαϊκής Ρωσσίας, η έκταση της αυτοκρατορίας θα αυξανόταν κατά 50% και άνω, αλλά αυτό ήταν αδιάφορο στους Ρωμαίους αυτοκράτορες.
Ο αφρικανικός Άτλας, όπου τόσες ρωμαϊκές αρχαιότητες σώζονται σήμερα στην Αλγερία και στο Μαρόκο, ήταν πολύ πιο σημαντικός για την Ρώμη από την Πολωνία ή την σκανδιναυϊκή χερσόνησο.
Κι η μόνη ναυτική εκστρατεία εκτός της Μεσογείου που ανέλαβε ποτέ η Ρώμη ήταν η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα κατά της Υεμένης το 25 π.Χ. από τον Αίλιο Γάλλο κι η καταστροφή του Άντεν (Ευδαίμων Αραβία / Arabia Felix). Καμμιά ρωμαϊκή ναυτική επιχείρηση δεν αναλήφθηκε είτε στη Βόρεια και την Βαλτική Θάλασσα είτε στην Μαύρη Θάλασσα.
Αντίθετα από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που ήταν το κράτος γύρω από μία ‘λίμνη’, το Ιράν ήταν μια απέραντη ηπειρωτική αυτοκρατορία, πραγματική συνέχεια κι επέκταση των αρχαίων ανατολικών αυτοκρατοριών: Ακκαδική Αυτοκρατορία, Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία, Χιττιτική Αυτοκρατορία, Ασσυριακή Αυτοκρατορία, Νεοβαβυλωνιακή Αυτοκρατορία.
Ο Αλέξανδρος είχε προσπαθήσει να εντάξει τους Μακεδόνες και τους Έλληνες στην μεγάλη ηπειρωτική αυτοκρατορία. Κι οι Σελευκιδείς περισσότερο από όλους τους άλλους Επιγόνους αποπειράθηκαν, ανεπιτυχώς, να συνεχίσουν την προσπάθεια. Ως προς αυτό συγκρούστηκαν με τους Αρσακίδες Πάρθους που γύρω στο 250 π.Χ. αποσχίστηκαν από το σελευκιδικό κράτος μειώνοντας τις εκτάσεις του κατά 50% και άνω.
Επίσης στο Ιράν εντυπωσιάστηκα από τον χάρτη της αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας επί Καμβύση. Ο Μεγάλος Σάχης είχε καταλάβει το 525 π.Χ. την Αίγυπτο και στη συνέχεια είχε κατακτήσει την μεγάλη σουδανική αυτοκρατορία του Κους (Cush / Kush — που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν Αιθιοπία και που είναι ολότελα άσχετη χώρα κι έθνος από την Αβησσυνία που ψευδώς αποκαλείται σήμερα Αιθιοπία).
Αυτό σημαίνει ότι ο Καμβύσης έλεγχε 200 χρόνια πριν από τον Αλέξανδρο μεγαλύτερη έκταση από όση ο βασιλιάς που μετέφερε την πρωωτεύουσά του από την Πέλλα στη Βαβυλώνα και παντρεύθηκε εκεί την Περσίδα πριγκήπισσα Ρωξάννη.
Ο Καμβύσης είχε υπό την κατοχή του το απέραντο βόρειο Σουδάν, ενώ ο Αλέξανδρος μόνον την Αίγυπτο. Ο Αλέξανδρος έλεγχε εκτάσεις στα νότια Βαλκάνια που ήταν εκτός ελέγχου του Καμβύση, του οποίου τα δυτικά όρια εξικνούντο μέχρι τα δυτικά άκρα της σημερινής Τουρκίας.
Ο Αλέξανδρος προχώρησε στη βόρεια Ινδία πέρα από τα σύνορα των Αχαιμενιδών, αλλά ο Καμβύσης έλεγχε στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο, στη σημερινή κεντρική κι ανατολική Τουρκία, και στη νότια Ρωσσία εκτάσεις που ποτέ δεν συμπεριλήφθηκαν στο κράτος του Αλεξάνδρου.
Κι επιπλέον η αχαιμενιδική αυτοκρατορία επί Καμβύση έλεγχε το Ομάν και τα νότια παράλια του Περσικού Κόλπου που δεν ήταν ποτέ υπό την κατοχή του Αλεξάνδρου.
Ακόμη περισσότερο με είχαν εντυπωσιάσει στο Ιράν και αλλού στην Ασία οι χάρτες των μεγάλων μογγολικών αυτοκρατοριών προ των οποίων φαίνεται μικροσκοπικό ακόμη και το αβασιδικό χαλιφάτο της Βαγδάτης που στα μισά του 8ου χριστιανικού αιώνα έλεγχε μια έκταση από το Ανατολικό Τουρκεστάν (Δυτική Κίνα) και την Βόρεια Ινδία μέχρι το Μαρόκο.
Τότε, στο Ιράν, πρωτοκατάλαβα τον τρομερό ρόλο που παίζουν οι χάρτες στην διάδοση ψευτοϊστορικών συνθέσεων, στην εμπέδωση λαθεμένων αντιλήψεων κι αναπαραστάσεων, και στη δημιουργία διεστραμμένων κι αναληθών εντυπώσεων περί την Ιστορία των Πολιτισμών μέσα στο υποσυνείδητο δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ένας ψεύτικος χάρτης είναι το προοίμιο σε μια ψεύτικη ταυτότητα που δεν μπορεί να εντάξει σωστά ένα σημείο μέσα σε ένα πλαίσιο. Κι ένας ψεύτικος χάρτης αυτό ακριβώς είναι: παρουσίαση ενός ‘σημείου’ (π.χ. της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) έξω από το σωστό πλαίσιο.
Ποιο θα ήταν το σωστό πλαίσιο για ένα αληθινό χάρτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;
Σαφώς περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Α) σχεδόν όλη την Αφρική,
Ι) εφόσον οι ρωμαϊκές κτήσεις σε όλη τη βόρεια Αφρική έφθαναν σε σημαντικό βάθος στον Νείλο, στην Σαχάρα και στον Άτλαντα,
ΙΙ) η ρωμαϊκή Αλεξάνδρεια είχε στενούς εμπορικούς δεσμούς με τα ανατολικά αφρικανικά παράλια τόσο νότια όσο σήμερα η Μοζαμβίκη,
ΙΙΙ) οι ρωμαϊκές εξερευνήσεις, πρεσβείες κι επαφές έφθαναν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος μέσα στην αφρικανική ενδοχώρα (Νότιο Σουδάν, Κένυα, Νίγηρας) και
ΙV) τα δυτικά αφρικανικά παράλια μέχρι την Σιέρρα Λεόνε ήταν γνωστά
Β) όλη την Ασία, εφόσον το κατά ξηράν, έρημο και θάλασσα ρωμαϊκό εμπόριο με την Υεμένη, το Ιράν, την Κεντρική Ασία, την Ινδία, την Ινδοκίνα-Ινδονησία και την Κίνα ήταν τεράστιο και καθοριστικών επιπτώσεων για την οικονομία της αυτοκρατορίας, και
Γ) την ευρωπαϊκή ‘χερσόνησο’ της Ασίας, όπου βρισκόταν το τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής επικράτειας στο οποίο βρισκόταν η πρωτεύουσα.
Μιλάω για ‘ευρωπαϊκή χερσόνησο της Ασίας’ γιατί και γεωγραφικά και πολιτισμικά — ιστορικά και θρησκευτικά — πνευματικά και πληθυσμιακά αυτό ήταν πάντοτε η Ευρώπη: ένα παράρτημα της Ασίας, μια ασιατική χερσόνησος με λιγώτερο πληθυσμό από την άλλη μεγάλη χερσόνησο της Ασίας: την ινδική χερσόνησο.
Είναι χαρακτηριστικό πόσο αλλοιώνεται η ιστορική πραγματικότητα με τους ψευτοχάρτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τους οποίους έχουν αποβλακώσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων!
Κατά την εποχή της αυτοκρατορικής ακμής και γι’ αρκετούς αιώνες, η μεγαλύτερη έκταση της αυτοκρατορίας ήταν εκτός της Ευρώπης: συνολικά οι εκτάσεις υπό ρωμαϊκό έλεγχο σε Αφρική κι Ασία ήταν άνω του 50% των συνολικών εκτάσεων της αυτοκρατορίας.
Αντίθετα από την Ακκάδ, την Βαβυλώνα, την Ασσυρία και το Ιράν που ήταν ασιατικές αυτοκρατορίες κι αντίθετα από την Αίγυπτο και το Κους (‘Αιθιοπία’: αρχαίο Σουδάν) που ήταν αφρικανικές αυτοκρατορίες, η Ρώμη ΔΕΝ ήταν μια ευρωπαϊκή αυτοκρατορία.
Η Ρώμη ήταν μια μεσογειακή διηπειρωτική αυτοκρατορία, κι αυτό ήταν κι η εκχριστιανισμένη Ρώμη μέχρι τον Ηράκλειο, όταν έχασε τις αφρικανικές κτήσεις της και σημαντικό τμήμα των ασιατικών.
Β. Ψεύτικοι Χάρτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Όλα αυτά τα θυμήθηκα από μια πρόσφατη συζήτηση που έγινε σε ένα μπλογκ. Η συζήτηση αφορά άλλη περίοδο της Ιστορίας κι άλλη χώρα: πρόκειται για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κάποιος σχολιαστής είχε δει ένα βίντεο στο ΥΤ ανεβασμένο από ένα κανάλι που επιχειρεί να μαζέψει πολλούς θεατές, κάνοντας κάτι το αστείο, αδύνατο και ψεύτικο: ιστορικές υποθέσεις επί του αδυνάτου!
Παραδείγματα:
‘Πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν διαλυόταν η Αυστρουγγαρία’
Ή ‘πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν δεν διαλυόταν η Βρεταννική Αυτοκρατορία’ κοκ
Το συγκεκριμένο βίντεο αφορούσε την αδύνατη υπόθεση, πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα, αν δεν διαλυόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εκτός από την εσφαλμένη εκκίνηση (μια υπόθεση που είναι αδύνατον να γίνει), στο συγκεκριμένο βίντεο υπήρχαν πολλά λάθη, τρομερές παραλείψεις, και — απαραίτητο συμπλήρωμα — στρεβλοί χάρτες.
Από συζητήσεις με ειδικούς ξέρω ότι σήμερα είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να βρεθεί έστω ένας σωστός χάρτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξή της σε Ισλαμικό Χαλιφάτο το 1517).
Ψεύτικος Χάρτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Πρώτον, τα σύνορα της αυτοκρατορίας σε μεγάλο βάθος μέσα στην Σαχάρα και στην Ανατολική Αφρική (Αβησσυνία και Σομαλία) εξεπίτηδες δεν σημειώνονται αλλά οικτρώς παραχαράσσονται από τους Γάλλους, Άγγλους κι Αμερικανούς ιστορικούς, οι οποίοι απο βαθύτατο, ρατσιστικό και σατανικό μίσος κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσπαθούν να την παρουσιάσουν πολύ μικρότερη από όσο ήταν.
Το ψέμμα που βλέπει κάποιος συνήθως σε ένα χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι ότι οι εκτάσεις τις οποίες έλεγχε ο Σουλτάνος στην Αφρική παρουσιάζονται να είναι βασικά η Αίγυπτος και μια παραθαλάσσια ζώνη το πολύ-πολύ 30 χμ πλάτους από την Λιβύη μέχρι την Αλγερία. Πάνω-κάτω είναι το ίδιο λάθος με τους χάρτες των αφρικανικών εκτάσεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στην πραγματικότητα όμως, όλη η Σαχάρα και τ’ ανατολικά παραλια της Αφρικής στην Ερυθρά Θάλασσα ανήκαν στον Σουλτάνο κι είχαν οθωμανικές φρουρές.
Δεύτερον, τα σύνορα της αυτοκρατορίας στην αραβική χερσόνησο παραχαράσσονται επίσης και παρουσιάζεται η οθωμανική κυριαρχία να περιλαμβάνει μόνο την Χετζάζη και την βόρεια Υεμένη. Αυτό είναι ένα γελοίο λάθος γιατί όλη η χερσόνησος ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: η έρημος και τα νότια παράλια του Περσικού Κόλπου.
Τρίτον και κυριώτερον, υπάρχει μια άλλη διάσταση στην Ιστορία των Ισλαμικών Χαλιφάτων που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και καθιστά όλους τους σημερινούς χάρτες ισλαμικών εποχών ολότελα στρεβλούς.
Είναι παγκοσμίως αποδεκτό στην Ιστορία της Ανθρωπότητας ότι, αν ένα κράτος είναι φόρου υποτελές σε κάποιο άλλο, αν η ανώτατη αρχή σε μια χώρα ασκεί την τοπική εξουσία στο όνομα μιας άλλης αρχής, ενός άλλου βασιλιά ή αυτοκράτορα, αν ένας τοπικός άρχων αποδέχεται την στον τόπο του υπέρτατη εξουσία ενός άλλου ηγεμόνα, τότε το συγκεκριμένο κράτος είναι φόρου υποτελές, προτεκτοράτο, και συνεπώς τμήμα της επικράτειας του άλλου στο οποίο καταβάλλει τους φόρους και του οποίου τον ηγεμόνα αναγνωρίζει ως κύριό του.
Ψεύτικος Χάρτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Σε μια τέτοια περίπτωση, η φόρου υποτελής χώρα με τον εκεί τοποτηρητή δεν έχει πραγματική ανεξαρτησία κι αυτονομία και δεν μπορεί να αναπαρασταθεί σ’ ένα χάρτη με άλλο χρώμα, με δικά της σύνορα, και ως ξεχωριστή οντότητα.
Η ελάχιστα γνωστή στους δυτικούς όμως Ιστορία των Ισλαμικών Χαλιφάτων είναι βασικά μια ιστορία πολύ αποκεντρωτικών εξουσιών — σε μεγάλη αντίθεση με τα συγκεντρωτικά ευρωπαϊκά κράτη των τελευταίων 1200 ετών. Γενικώτερα οι αρχαίες ανατολικές αυτοκρατορίες ήταν αρκετά αποκεντρωτικά σχήματα εξουσίας (με λίγες εξαιρέσεις συγκεντρωτικής εξουσίας), κι αυτό φάνηκε έντονα στην περίπτωση των Επιγόνων του Αλεξάνδρου: καταλάβαιναν ότι δεν μπορούσε να υπάρχει μια αρχή στην απέραντη εκείνη έκταση.
Οπότε στα ισλαμικά χρόνια γενικώτερα και πιο συγκεκριμένα στα οθωμανικά χρόνια, τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική, υπήρχαν χανάτα, εμιράτα, σεϊχάτα, ιμαμάτα και σουλτανάτα των οποίων οι χάνοι, εμίρηδες, σεΐχηδες, ιμάμηδες και σουλτάνοι αναγνώριζαν ως αρχή της χώρας τους τον Σουλτάνο της Σταμπούλ.
Μέσα σε πλαίσια ισλαμικής εξουσίας, αυτό γίνεται με πολύ ρητό, επίσημο κι ιερατικό τρόπο: στην διάρκεια της Χούτμπα (δηλαδή του προ της προσευχής κηρύγματος) κάθε Παρασκευή, στο κεντρικό τζαμί της πρωτεύουσας του φόρου υποτελούς κράτους και σε όλα τα άλλα τζαμιά, πρώτο μνημονευόταν κατά τις ευχές το όνομα του Χαλίφη και Σουλτάνου της Σταμπούλ (Παντισάχ).
Αυτό συνέβαινε από τη σημερινή βόρεια Νιγηρία μέχρι την ανατολική Αφρική και τα παράλια της Μοζαμβίκης, κι από το Ομάν μέχρι την Κεντρική Ασία, την βορειοδυτική Κίνα (Ανατολικό Τουρκεστάν) και την Σιβηρία.
Στην πραγματικότητα, καμμιά χώρα στον κόσμο, ούτε η Σοβιετική Ένωση, ούτε η Βρεταννική Αυτοκρατορία δεν είχε ποτέ ελέγξει τόσο μεγάλη έκταση όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό δεν θα σας το δείξουν σήμερα οι χάρτες που υπάρχουν διαθέσιμοι σε βιβλία, στον τύπο, και στο ιντερνέτ, αλλά μπορεί να σας το δείξει η ευφυΐα, η έρευνα κι η επιμονή σας! Ψάξτε για όλες τις κατά τόπους ισλαμικές εξουσίες, διαβάστε την ιστορία τους, και προσέξτε τους χάρτες τους. Μόνοι σας μπορείτε να βρείτε την αλήθεια που οι κακούργοι σιωνιστές και το ρατσιστικό σατανο-κράτος Ισραήλ, οι μασώνοι κι οι αποικιοκρατικές δυνάμεις Γαλλία, Αγγλία κι Αμερική, κι οι ιησουΐτες του Βατικανού σας έχουν αποκρύψει.
Ό,τι ακολουθεί είναι η συζήτηση με τον σχολιαστή που αναφέρθηκε στο διαστρεβλωτικό βίντεο στο ΥΤ και τους εκεί λαθεμένους χάρτες. Η συζήτηση έγινε εδώ:
Apr 26, 2018
419 — Τὸ κράτος τοῦ Αἰγαίου
http://endiameseperiochenea.blogspot.com/2018/04/419.html
Ένας Παλιός April 28, 2018 at 7:07 AM
Τί σου είναι η Θεά Μοίρα!
Χθες εκφράσθηκα κατά του Τραμβίου και σήμερα υπέγραψε μεγάλη αναβάθμιση 85 Ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων βγάζοντας την ηγεσία της Εθνικής Αμύνης από το αδιέξοδο λόγω του ύψους του χρηματικού ποσού που ήταν να καταβληθεί.
Χθες επίσης σε επίκρισή μου προς τον Τράμβιο έλαβα την παραπάνω απάντηση του Καθηγητού με την μορφή αναρτήσεως εντός της οποίας διαβλέπεται η επανένωση του Αιγαίου! Και σαν από έργο Θεού σήμερα κυκλοφόρησε στο γιουτιούμπ σχετικό βίντεο με τίτλο “Τί θα γινόταν εάν η Οθωμανική Αυτοκρατορία επανενώνετο σήμερα;;”:
https://www.youtube.com/watch?v=mguExj4o4U0&feature=push-u-sub&attr_tag=urTeuTGIRFo1t4tV-6
Το βίντεο είναι άκρως ενδιαφέρον για όλους μας!
Οι Ρωμιοί της Ανατολής — Greeks of the Orient
Αχ! Σε περίμενα πιο έξυπνο! Το βίντεο είναι επιφανειακό, λαθεμένο κι εντελώς διαφημιστικό — προϊόν της διεύθυνσης Μάρκετινγκ μιας εταιρείας (αφού το ένα από τα έξι λεπτά διαρκείας του είναι αμειγώς διαφημιστικού περιεχομένου κι άσχετο με τον τίτλο του βίντεο). Ο σωστός σύνδεσμος είναι αυτός:
https://www.youtube.com/watch?v=mguExj4o4U0
Και δεν κάνω τη συζήτηση θεωρητικά για τους λαθεμένους χάρτες με τους οποίους βομβαρδίζουν τον θεατή — αφήνουν τη Σαχάρα, το Σουδάν, την Αβησσυνία, τη Σομαλία, την Ανατολική Αφρική, κι ακόμη πιο εξωφρενικά την Αραβική Χερσόνησο στο μεγαλύτερο τμήμα της εκτός των ψευτοσυνόρων που παρουσιάζουν ως δήθεν Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αλλά για τον τελικό στόχο ενός τέτοιου οικτρού τρολλαρίσματος όπου τα οθωμανικά λιμάνια Σουάκιν (το υπενοικιασαν πρόσφατα για 100 χρόνια) στο Σουδάν και Μασάουα στην Ερυθραία αφήνονται έξω από τα σύνορα αλλά ….. (χμ!) στην Κεντρική Ευρώπη παρουσιάζονται οι πιο προωθημένες γραμμές συνόρων των Οθωμανών (που δεν κρατήθηκαν επί μακρόν) — μόνο και μόνο για να προξενήσουν περαιτέρω ακροδεξιά, αντι-τουρκική συσπείρωση πάνω σε λαθεμένη βάση.
Είχα δει παλιότερα ένα άλλο βίντεό τους από περιέργεια και μόνο για να επικυρώσω την αυτόματη κρίση μου (με το που είδα τέτοιους τίτλους) ότι αυτοί οι τυποι είναι ιστορικά αστοιχείωτοι και πολιτικά χρήσιμοι σε κάποιους.
Αλήθεια, το λαλίστατο βίντεο, γιατί δεν είπε πόσο ποσοστό στην διεθνή αγορά ενέργειας θα είχε μια τέτοια χώρα επανασυντεθειμένη;
Προφανώς γιατί δεν θέλουν να δείξουν το γιατί διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γιατί αν Έλληνες, Αρμένιοι, Ιουδαίοι και Τούρκοι της αυτοκρατορίας είχαν παραμείνει ενωμένοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του 19ου αιώνα, προφανώς Άγγλοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί θα έπρεπε να μεταθέσουν την τεχνολογική, βιομηχανική και καταναλωτιστική ‘επανάσταση’ για ένα αιώνα αργότερα (μέχρις ότου τους διαλύσουν κι αποσυνθέσουν), διότι αλλοιώς η εξόρυξη κι η εκμετάλλευση των πετρελαίων της περιοχής θα ανήκαν σε χέρια ντόπιων στο 100% της παραγωγής κι η Στάνταρντ Όϊλ θα περιοριζόταν στο Οχάϊο μόνον, κι άντε το πολύ-πολύ στην Κίνα!
Τώρα, οι πολλοί λάθος χάρτες που κυκλοφορούν και που αναπαράγει το βίντεο δεν είναι μια απλή περίπτωση περιστασιακού λάθους.
Έτσι νόμιζα πιο παλιά αλλά είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ ότι πίσω από τη διαφορά μερικών γραμμών πιο πάνω ή πιο κάτω κρύβονται πολλά άνομα κρατικά και πολιτικά συμφέροντα, ψευτοϊστορίες που διδάσκονται, και μυστικές ατζέντες που θέλουν να σβύσουν την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα και να στήσουν τη δική τους.
Σχετικά με την ιστορία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αυτό είναι πολύ πιο ιδιαίτερο, επειδή στοιχείο του ισλαμικού κόσμου που ‘εκνευρίζει’ τις παρασκηνιακές δυνάμεις που έφτειαξαν και κατευθύνουν το νεώτερο δυτικό κόσμο είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του.
Από την ομεϋαδική Δαμασκό και την αβασιδική Βαγδάτη μέχρι την Κόρντομπα, το περσικό ιντερμέτσο της Βαγδάτης, το Κάϊρο, και τη Σταμπούλ, αλλά και το σαφεβιδικό Εσφαχάν και την Μογγολική Αυτοκρατορία των Γκουρκανιάν (δεν υπάρχει ‘Ινδία’ — είναι ένα ψευτο-όνομα ενός ανύπαρκτου έθνους), η αυτοκρατορική εξουσία ήταν πάντοτε έντονα αποκεντρωτική.
Κι αυτό ενοχλεί τους δυτικούς πιθήκους κι απομιμητές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επειδή η άρρωστη, ανώμαλη κι αιμομεικτική φύση τους συνεπαγωγικά τους καθιστά συγκεντρωτικούς.
Πιο συγκεκριμένα, πολλοί χάνοι (χανάτα), εμίρηδες (εμιράτα) και σουλτάνοι (σουλτανάτα) σε πολλά σημεία της Ασίας και της Αφρικής ασκούσαν τοπική εξουσία στο όνομα του Χαλίφη (είτε αυτός ήταν στην Βαγδάτη, στο Κάϊρο ή στη Σταμπούλ).
Αυτό φαινόταν καθοριστικά στο συνεχές γεγονός (επί αιώνες) της μνημόνευσης του ονόματος του Χαλίφη πριν από εκείνο του ντόπιου τοποτηρητή του κάθε Παρασκευή στην Χούτμπα (: κήρυγμα πριν την προσευχή) εκ μέρους του κατά τόπο σεΐχη του κεντρικού τζαμιού (κι όλων των λοιπών).
Τα σομαλικά σουλτανάτα και νότια μέχρι την Ζανζιβάρη και τις σημερινές ακτές της Μοζαμβίκης κυριολεκτικά ανήκαν (κι έτσι επίστευαν οι ίδιοι κι αν ρωτήσεις σήμερα ένα μουσουλμάνο των εκεί περιοχών για τους προγόνους του αυτό θα σου πει) στον Σουλτάνο της Σταμπούλ.
Το ίδιο αφορά και το Χανάτο της Σιβηρίας που ήταν το βορειώτερο ισλαμικό κράτος της Ιστορίας και που από μόνο του είχε έκταση μεγαλύτερη της αραβικής χερσονήσου.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khanate_of_Sibir
Ψεύτικος Χάρτης του Χανάτου της Σιβηρίας που εξαρτιόταν, όπως και πολλά άλλα ισλαμικά βασίλεια, από τον Σουλτάνο της Σταμπούλ.
Πρόσεξε πόσο πιο μεγάλο είναι το ρωσσικό:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Сибирское_ханство
‘Αληθινός’ Χάρτης του Χανάτου της Σιβηρίας που ωστόσο δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να καταλάβει την τεράστια έκταση του ισλαμικού βασιλείου που όπως πολλά άλλα ανήκαν στον Σουλτάνο της Σταμπούλ
Κάτι θέλουν να κρύψουν τα καθάρματα της Δύσης. Ε;
Κι εδώ γελάμε:
https://el.wikipedia.org/wiki/Χανάτο_της_Σιβηρίας
Κατάλαβα ότι κανένας δεν ξέρει σήμερα την αληθινή ιστορία, όταν διάβασα το 2014 το εξής άρθρο του κ, Μεγαλομμάτη που χρειάστηκε να γράψει χιλιάδες λέξεις για να καταγγείλει τη φαλκίδευση της Ιστορίας σε ένα μόνον σημείο ενός ιστορικού χάρτη του κατάπτυστου και θεοσκότεινου Μπέρκλεϊ:
— — — — — — — — — — — — —
Κατεβάστε την αναδημοσίευση σε Word doc.:
https://vk.com/doc429864789_619027092
https://www.docdroid.net/EcU9Y0B/oi-istoriki-xartes-poy-ekhete-dei-inai-skhedon-oloi-pseutikoi-docx
https://www.linkedin.com/posts/muhammad-shamsaddin-megalommatis-677982143_οι-ιστορικοί-χάρτες-που-ξέρετε-είναι-σχεδόν-activity-6860032499574177792-nMGp/
No comments:
Post a Comment